Zwangerschaps-symptomen: Maagzuur

 

Maagzuur

Maagzuur is het omhoog komen van het maagzuur vanuit de maag naar de slokdarm wat een branderig en vervelend gevoel kan geven. Het komt vooral in het derde trimester voor en 80% van de vrouwen heeft daar last van. Het heeft twee oorzaken: hormonaal en mechanisch. Hormonaal komt het door het hormoon progesteron wat zorgt voor verslapping van het maagklepje waardoor het dus makkelijk terug in de slokdarm komt. Mechanisch komt het door de groei van de baarmoeder die zorgt dat de maag wordt afgeplat. Er is dan dus minder ruimte in de maag en de verandering van de hoek van de maag naar de slokdarm. Wat kan je eraan doen? Geen koolzuurhoudende dranken drinken, koffie vermijden, verspreid over de dag kleine beetjes eten en oppassen met kruidig en vettig eten. Op het moment dat de klacht echt te vervelend is kun je een antacidum gebruiken. Een antacidum is bijvoorbeeld Rennies of Antagel. Dit zorgt ervoor dat het maagzuur wat geneutraliseerd wordt. Wanneer je ijzertabletten voorgeschreven hebt omdat je een te laag ijzergehalte hebt omdat je een te laag ijzergehalte hebt, wordt dit afgeraden omdat dit een negatief werking op elkaar heeft. Mocht dit niet werken dan kunnen maagzuurremmers overwogen worden en dat is altijd in overleg met een arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *