Wereld Borstvoeding Week 2020 – dag 7

Je zult het misschien al meegemaakt hebben; je kindje is in de avond heel onrustig en wil alleen maar drinken aan de borst, bij je zijn en lijkt niet rustig te worden van alles wat je probeert. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Clusteren is heel normaal babygedrag. 

Baby’s ‘clusteren’ voornamelijk in de avond. Dit heeft te maken met het hormoon prolactine. Het prolactine hormoon is het ‘borstvoedingshormoon’. Iedere vrouw maakt het prolactine hormoon aan, maar in de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode wordt de aanmaak van dit hormoon groter, waardoor de borstvoeding op gang kan komen. In de zwangerschap wordt prolactine aangemaakt, waardoor de borsten kunnen gaan groeien, maar heb je meestal nog geen melk. Het hormoon progesteron houdt de melkproductie in de zwangerschap tegen. Progesteron wordt aangemaakt door de placenta. Als de placenta geboren is dan kan de prolactine zijn gang gaan en kan de borstvoeding op gang komen. 

In de nacht en in de ochtend heb je de grootste hoeveelheid van het hormoon prolactine in je bloed. Dit wordt namelijk het beste aangemaakt als je ontspannen bent. In de loop van de dag gaat de hoeveelheid prolactine in je bloed omlaag, waardoor je iets minder melk aanmaakt voor en tijdens de voeding. Doordat er minder prolactine en dus melk is, zal je kindje zich vaker melden voor een voeding. Tegelijkertijd is je kindje moe, en moet de indrukken van de dag verwerken. Ook wil je kindje een voorraadje aanleggen voor de nacht, zodat hij of zij een langer stuk aaneengesloten kan slapen. Deze factoren zorgen ervoor dat je kindje in de avond onrustig is en alleen maar lijkt te willen drinken of bij je wil zijn. Borstvoeding bevat slaapverwekkende en rustgevende hormonen. Je kindje kan dus dankzij de borstvoeding tot rust komen en borstvoeding kan daardoor helpen met het verwerken van alle indrukken van de dag.

Er is dus geen sprake van te weinig melk. Het is een normale reactie van je kindje die zoekt naar geborgenheid en rust en die lekker wil slapen dankzij de borstvoeding.

Regeldagen

Regeldagen zijn dagen waarop je kindje zich tijdelijk vaker meldt voor de voeding. Op deze dagen kun je het gevoel hebben dat je te weinig melk hebt, dat je borsten leeg en slap aanvoelen en dat je kindje veel huilt en onrustig is. Regeldagen zijn echter heel normaal en er is nog steeds voldoende voeding.

Regeldagen ontstaan meestal doordat je kindje meer voeding nodig heeft door een groeispurt. Je kindje groeit, en heeft daardoor meer behoefte aan voeding. Doordat je kindje meer behoefte heeft aan melk zal hij/zij zich vaker melden voor de voeding. Deze groeispurts/regeldagen komen vaak voor rond de volgende periodes: 

  • 2-3 weken na de geboorte
  • rond de 6e week na de geboorte
  • rond de leeftijd van 2-3 maanden
  • rond de leeftijd van 6 maanden

Wanneer regeldagen voorkomen verschilt per kind. Door toe te geven aan de regeldagen en aan de voedingsbehoefte van je kindje, zal de hoeveelheid borstvoeding zich gaan aanpassen aan de behoefte van je kindje en zal je hij/zij na de regeldagen weer langer tussen de voedingen laten zitten. 

Vooral de vraag of er voldoende melk is tijdens de regeldagen geeft de meeste onzekerheid bij moeders. Zoals hierboven beschreven is er niet te weinig melk, de hoeveelheid melk wordt aangepast op de behoefte van je kindje. Hoe meer je kindje bij je drinkt, hoe meer voeding er aangemaakt wordt, en zo regelt de natuur de verhouding tussen vraag en aanbod. Zolang je kindje voldoende plas en poepluiers heeft, krijgt je kindje voldoende melk.

 

Morgen verschijnt alweer de laatste blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *