Wereld Borstvoeding week 2020 – dag 5

Het is dag 5! Wellicht is de borstvoeding al goed op gang en hebben jij en de baby het voeden al goed onder de knie. Het komt alleen ook vaak voor dat dit nog niet het geval is op dag 5. Dit is dus geen uitzondering! Het is heel normaal wanneer je op deze dag nog bezig bent met de productie op gang te kijken of het aanhappen te verbeteren. Hierbij kunnen een aantal hulpmiddelen ingezet worden. Als je dit nu gebruikt betekent dit niet dat je dit zo blijven gebruiken. Het is echt voor het op gang komen van de voeding en het juist aanleren.

Soms kan het dus goed helpen om wat hulpmiddelen te gebruiken. Wanner er hulpmiddelen nodig zijn tijdens de borstvoeding in de kraamweek zal de verloskundige of kraamzorg hierover altijd meedenken. Het is goed om dit altijd even met één van hen te bespreken. Denk bij hulpmiddelen aan tepelhoedjes, kolf, spuitjes voor fingerfeeding. Kolven is al eerder besproken, en kun je terugvinden op kraamdag 3. Over tepelhoedjes en fingerfeeding kun je hieronder meer informatie lezen. 

 

Fingerfeeding

Soms kan het nodig zijn dat je baby extra melk nodig heeft om goed te kunnen groeien. Om te voorkomen dat je baby went aan de fles terwijl je borstvoeding wilt geven kan het zijn dat we adviseren om eventuele ‘bijvoeding’ (afgekolfde moedermelk of poedermelk als er geen moedermelk is) met een spuitje te geven. Als je met succes borstvoeding wilt geven is het goed om spenen te vermijden tot je borstvoeding goed op gang is. 

 

Bij fingerfeeden voed je de baby op een natuurlijke manier en zo vermijd je het gebruik van een flesje. De afgekolfde moedermelk, of de poedermelk als er geen moedermelk op voorraad is, zuig je op met een grote spuit, waarbij je een flexibel puntje gebruikt. Je laat je baby op je wijsvinger of je pink zuigen, en als de baby goed zuigt doe je het puntje  van de spuit in het mondje erbij. Iedere keer als de baby goed aan je vinger zuigt, spuit je zachtjes een klein beetje melk in het mondje van de baby. Op deze manier boots je het voeden aan de borst na. De baby moet zuigen om melk te krijgen, maar het fingerfeeden kost minder energie dan het drinken aan de borst. Dat is de reden dat fingerfeeden vaak gebruikt wordt als je baby nog niet goed aan de borst drinkt, als je baby (te) veel afgevallen is of als er om een andere reden bijvoeding nodig is. 

Op de volgende website kun je filmpjes downloaden die het fingerfeeden laten zien: https://www.borstvoeding.com/artikelen/kindjeaandeborst/kraamtijd/vingervoeden-film/

 

Het is goed om te weten dat wij fingerfeed setjes verkopen voor €8,- per set. Dit voorkomt dat je de verkeerde spuiten/spuitmondjes haalt bij de apotheek, of dat het weekend is en de apotheek net niet open is. Doordat wij deze pakketjes hebben kunnen we laagdrempelig met jullie afspreken hoe dit pakketje bij jullie komt en dat voorkomt stress (wat weer nadelig werkt voor de borstvoeding). Mocht het nodig zijn om bij te voeden dan worden wij daar als verloskundigen over het algemeen van op de hoogte gebracht door je kraamverzorgster en kunnen wij met jullie afspreken hoe het pakketje bij jullie komt. Alle verloskundigen van VPKB hebben standaard 1 pakketje bij zich. 

 

Tepelhoedjes:

Je hebt ze misschien wel eens gezien; tepelhoedjes. Dit zijn geen daadwerkelijke hoedjes, maar hebben wel de vorm daarvan, zie ook de foto.

Het is belangrijk om te weten dat je niet op eigen initiatief moet beginnen met tepelhoedjes. Tepelhoedjes zijn een fijn hulpmiddel en sommige vrouwen hebben tepelhoedjes voor langere tijd nodig om de baby goed te kunnen voeden, maar er zitten ook nadelen aan!

 

Tepelhoedjes kunnen voor verschillende redenen gebruikt worden. Sommige vrouwen hebben een ingetrokken of vlakke tepel, waarbij de tepel maar gedeeltelijk of helemaal niet naar buiten komt. Dit maakt het aanhappen voor de baby moeilijker, waardoor de baby niet goed de melk uit de borst krijgt en je meer kans hebt op tepelkloven omdat de baby minder goed kan aanhappen. Ook kunnen tepelhoedjes helpen als je grote borsten hebt, doordat de baby minder goed de tepel in het mondje kan nemen. Vaak komen vlakke of ingetrokken tepels op den duur naar buiten. Als dat zo is dan kun je vanaf dan gaan proberen de borst zonder tepelhoedje aan te bieden. 

 

Als een tepelhoedje geadviseerd wordt in de kraamweek, is er vaak nog een kraamverzorgster bij je thuis die je kan helpen om een tepelhoedje op de goede manier te gebruiken en om te kijken of je de juiste maat tepelhoedje hebt. Als het niet de goede maat is, of als hij niet goed op je tepel ligt, kun je juist weer door je tepelhoedje problemen krijgen. Zie hier voor een instructiefilmpje van hoe je een tepelhoedje goed gebruikt: 

 

Het nadeel van tepelhoedjes is dat er soms minder melk aangemaakt wordt als er een tepelhoedje gebruikt wordt. Als baby’s aan de borst drinken, dan stimuleren ze niet alleen de tepel, maar ook de rest van de borst om melk aan te maken. Door het gebruik van een tepelhoedje zit er een laagje tussen het mondje van je baby en de borst. Hierdoor kunnen de tepel en tepelhof minder gevoelig worden, en drinkt de baby de borst niet zo leeg als dat hij zou doen als je geen tepelhoedje gebruikt. Als de baby de borst niet goed leeg drinkt, gaat je lichaam denken dat er minder melk nodig is en zal op den duur de hoeveelheid melk die je aanmaakt langzaam afnemen. 

 

Soms worden tepelhoedjes gebruikt bij pijnlijke tepels of bij spruw (zie dag 8). Dit zijn geen goede indicaties om een tepelhoedje te gebruiken. De oorzaak wordt namelijk niet aangepakt, alleen de pijn wordt verminderd door het gebruik van een tepelhoedje. Bij pijnlijke tepels, of bij spruw is het belangrijker om daar een oorzaak voor te vinden en die te verhelpen dan dat je een tepelhoedje gaat gebruiken. 

 

Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om een tepelhoedje af te bouwen:

  • veel huid-op-huid contact. Huid-op-huid contact zorgt ervoor dat de zoekreflex van je baby wordt gestimuleerd, waardoor hij zichzelf aan de borst kan helpen vanuit zijn natuurlijke instinct.
  • borstvoeden terwijl je baby slaapt of bijna slaapt. Dit wordt ook wel droomvoeden genoemd. Doordat de baby (bijna) slaapt, is er minder onrust als het niet direct wil lukken om de baby aan te leggen en happen ze vanuit hun instinct beter aan. 
  • het tepelhoedje halverwege de voeding verwijderen, zodat de baby verder kan drinken aan je borst ipv aan het tepelhoedje. Als dit goed gaat kan je baby wennen aan het drinken aan de borst zonder tepelhoedje en zou je kunnen merken dat je baby uiteindelijk ook beter aanhapt zonder tepelhoedje vanaf het begin van de voeding. 
  • een beetje kolven als je borsten gespannen zijn. Als je borsten vol zitten met melk en er spanning op staat, dan kan het lastig zijn voor je baby om goed aan te happen. Door voor de voeding kort te kolven haal je de spanning van je borst en kan je baby beter aanhappen en daarna dus beter drinken aan de borst. 
  • Borstvoeding hoeft niet meteen perfect! Jij en je baby moeten aan elkaar en aan het borstvoeden wennen. Jouw borsten en het mondje en de reflexen van je baby zijn erop gemaakt om borstvoeding te kunnen geven en krijgen. Geef het de tijd en houd je kindje zoveel mogelijk huid op huid om de borstvoeding te stimuleren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *