Wereld Borstvoeding Week 2020 – dag 4

Vandaag weer een blog met informatie over de borstvoeding op de vierde dag na de geboorte!

Als de melkproductie op gang gaat komen, kun je stuwing krijgen.

Bij stuwing zijn je borsten gespannen en vol. De huid van je borsten staat strak en is doorschijnend. Je borsten voelen warm en pijnlijk aan. Stuwing wordt veroorzaakt door vaatverwijding (je vaten worden wijder, zodat er meer vocht en bloed in je borst stroomt), weefselvocht en het op gang komen van je melkproductie. Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen tot zelfs bij negen tot tien dagen na de geboorte. Niet elke vrouw heeft evenveel last van stuwing. Soms drinkt de baby zo goed aan de borst dat je wel merkt dat je borsten erg gespannen zijn voor de voeding, maar is de meeste spanning er na de voeding ook weer af. Ook deze vrouwen merken duidelijk dat er stuwing is, doordat er een duidelijk verschil is tussen de dagen van stuwing en de dagen ervoor en erna

Als je stuwing krijgt is dat dus een goed teken!

Tips die kunnen helpen om de stuwing te verlichten: 

  • Koude kompressen tussen voedingen kunnen verlichting geven bij zwelling en pijn.
  • Vaak voeden, waarbij de baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil. Op deze manier drinkt de baby de meeste spanning van de borst. Bij de volgende voeding begin je dan met de borst waar de baby als laatste uit heeft gedronken.
  • Kort toepassen van warmte en voorzichtige massage voorafgaand aan de voeding helpen de melk makkelijker te laten stromen. Op deze manier kan je baby de borst beter leegdrinken en heb je dus minder last van stuwingsklachten.
  • De borst één of twee keer per 24 uur volledig leegkolven met een goed kolfapparaat en indien mogelijk dubbelzijdig, dus beide borsten tegelijk. 

De dag van de stuwing gaat vaak gecombineerd met kraamtranen. Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel babyblues. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn ‘van slag’, je hebt last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je moet zorgen. Op de 3e tot 5e dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal verdwijnen de babyblues vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen. Rust nemen werkt positief op al deze punten. Door rust te nemen overdag kun je bijkomen van de eerste paar gebroken nachten. Daarnaast helpt voldoende rust/slaap bij het voorkomen van negatieve of depressieve gedachten. Ook helpt rust nemen bij het geven van borstvoeding. Als je gespannen bent tijdens de borstvoeding, maak je adrenaline aan, wat de borstvoeding tegen kan werken. 

De babyblues horen erbij. Vaak denken vrouwen op deze dag: ik stop met de borstvoeding. Het kan zwaar aanvoelen op deze dag, zeker als je gestart bent met kolven. Alles voelt te veel! Omdat we weten dat de baby blues op deze dag aanwezig zijn, adviseren we om zo’n beslissing niet op deze dag te maken. De kraamzorg zal, in samenwerking met ons, jullie door deze dag heen helpen. Geef vooral niet op en weet dat het beter zal worden!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *