Wereld Borstvoeding Week 2020 – dag 3

Vandaag delen wij informatie over de borstvoeding op de derde dag na de geboorte.

We zijn weer een dag verder, een dag die vaak wat uitdagingen kent. Je hebt inmiddels (waarschijnlijk) al een aantal nachten minder geslapen dan je gewend bent. De adrenaline van de bevalling zwakt wat af dus je moet weer meer op eigen kracht gaan doen. Zoals we gister al aankondigde is het heel normaal dat kindjes de eerste dag afvallen. Om te voorkomen dat dit teveel zal zijn, adviseren wij vaak (indien de grens van 7% is bereikt) om te starten met kolven om je kindje bij te kunnen voeden. Dit komt veel voor de eerste week na de geboorte, het zal dus geen uitzondering zijn als dit nodig blijkt te zijn.

Zoals wij eerder al benoemden, hebben je borsten tijd nodig om moedermelk aan te maken. Het is voor de stimulatie van belang om je kindje iedere drie uur aan de borst te laten drinken/zuigen zodat de cellen in de borsten worden gestimuleerd. De eerste dagen hebben kindjes vaak nodig om de drinktechniek onder de knie te krijgen. Doordat zij hiermee aan het oefenen zijn, worden de borsten soms nog niet goed genoeg gestimuleerd waardoor het opbrengen van de melkproductie wat langer duurt. Ondertussen wil je kindje waarschijnlijk wel voeding binnenkrijgen om te kunnen groeien. Het starten met kolven kan dan een uitkomst zijn. Een kolf kan namelijk worden ingezet als een baby nog niet goed aan de borst kan drinken, omdat hij/zij meer tijd nodig heeft om de techniek onder de knie te krijgen. Het kolfapparaat doet de zuigbewegingen van de baby dan eigenlijk na waardoor de cellen in de borsten toch gestimuleerd worden. Hierdoor zal de melkproductie gestimuleerd worden. Het is wel van belang om je kindje ook nog aan de borst te leggen zodat hij/zij hier wel mee blijft oefenen. 

Bij je eerste kolfsessie kolf je gedurende ten minste 15 minuten. We adviseren hierin om dit iedere 3 uur te herhalen om de borsten voldoende te stimuleren. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt. Het doel van kolven in de kraamweek is niet bedoeld om meteen zoveel mogelijk productie te krijgen, maar juist om deze productie op gang te brengen. Door je borsten te stimuleren met de kolf, krijgen je borsten het signaal om meer melk aan te maken. Het is een proces van vraag en aanbod; hoe vaker er gevraagd wordt naar melk (dus hoe vaker je de baby aanlegt of bij regelmatig kolven), hoe meer melk er aangemaakt wordt. 

Omdat het dus goed mogelijk is dat er nog niet voldoende melk uit de borsten komt maar je kindje wel voeding nodig heeft om niet verder af te vallen, kan het nodig zijn om kleine hoeveelheden kunstvoeding bij te geven zodat je kindje voldoende voeding binnen krijgt. De kunstvoeding geef je aanvullend op de borstvoeding. Dus alle borstvoeding die je afkolft kun je aan je kindje geven en mocht dit niet voldoende zijn, kan dat worden aangevuld met kunstvoeding. De bijvoeding kan via een flexibel spuitje gegeven worden, dit noemen we finger feeding. Hierbij leg je je vinger in de mond van je kindje en breng je de voeding rustig in het mondje. Als je kindje weer aan het groeien is, kan de bijvoeding vaak weer gestopt worden. Wij verkopen setjes voor de fingerfeeding met twee flexibele spuitjes namens de praktijk dus hier hoef je tijdens de zwangerschap nog niet over na te denken. Ditzelfde geldt voor de kolf, deze kun je na de bevalling huren.

Morgen verschijnt er weer een nieuwe blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *