Zwangerschaps- symptomen: misselijkheid

 

Misselijkheid

Van misselijkheid wordt altijd gedacht dat dit de meest voorkomende zwangerschapssymptoom is. Het komt absoluut vaak voor, 70-85% van de vrouwen krijgt er mee te maken tijdens de zwangerschap. Het is niet gezegd dat wanneer je niet misselijk bent dat de zwangerschap niet intact is. Je kunt absoluut een zwangerschap door komen zonder misselijkheid. De helft van die vrouwen moet daarbij ook braken, met name in de ochtend maar het kan over de gehele dat voorkomen. Het begint meestal bij een zwangerschapsduur van zo ongeveer 6 weken en de top zit op 8-9 weken. Het komt door een snelle stijging van het zwangerschapshormoon HCG en oestrogenen in het bloed. Daarom zie je ook bij een tweelingzwangerschap, waarbij die hormonen in hogere mate aangemaakt worden, je nog meer misselijk bent en kan braken.

Wat je eraan zou kunnen doen:

  • is dat je ‘s ochtends start met direct een lichte maaltijd op bed en daarna nog even in je bed blijft en je rust pakt, denk bijvoorbeeld bij een droge cracker.
  • Verspreid over de dag, kleine beetjes eten.
  • Opletten met vet en gekruid eten
  • Gemberthee (of 4x dd 250mg gembertabletten)

 

Het is goed om in de gaten te houden of je geen uitdrogingsverschijnselen krijgt bij heel veel braken. Dus op het moment dat je merkt dat je geen voeding en vooraal geen vocht binnen houdt of wanneer je urineproductie een stuk minder wordt, neem dan laagdrempelig contact op met je verloskundig zorgverlener.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *