Waarom jouw zwangerschapsdementie bijdraagt aan de gezondheid van jouw kind!

Op mijn schaarse vrije dag (we hebben het momenteel heel druk in de praktijk), moet ik natuurlijk even mijn huis een beetje aan kant maken. Tijdens het opruimen hou ik ervan om podcasts te luisteren! Meestal luister ik naar podcasts van de universiteit van Nederland via Spotify. Dan staat mijn lijst op shuffle en is het altijd even afwachten of er een leuk onderwerp tevoorschijn komt. Vandaag kwam opeens de podcast “Waarom zijn zwangere vrouwen soms zo verstrooid” voorbij. Aah interessant!

In deze podcast vertelt prof. dr. Renate de Groot (bio psycholoog) van de open universiteit over wat nu de reden is van deze verstrooidheid, oftewel: “zwangerschapsdementie”. En vaak is er nog discussie over dit onderwerp. “Is dit nu serieus echt een zwangerschapsbijwerking of wordt dat gebruikt door de zwangere als excuus?” Deze vraag krijg ik regelmatig van vrienden. “Zwangerschapsdementie”… ja dat fenomeen waarbij zwangere vrouwen hun sleutels terug vinden in de koelkast of de weg naar werk ineens vergeten. Prof. dr. Renate de Groot deed hier onderzoek naar. En in een grootschalig onderzoek vond zij dat er tijdens de zwangerschap een daling plaatsvind van de omega 3 vetzuren.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn de bouwstenen van de zenuwcellen en komen het lichaam alleen binnen via voeding. Het zit by far het meest in vis, maar kan ook in walnoten of andere plantaardige bronnen aanwezig zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de omega-3-vetzuur-status in het begin van de zwangerschap steeg, maar daarna juist gaat dalen. En die stijging in het begin en daling later in de zwangerschap komt precies overeen met de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van het ongeboren kind. Als het ware worden dus de reserves van de omega 3 vetzuren uitgeput tijdens de zwangerschap. En die daling van de omega 3 vetzuren zorgen voor die verstrooidheid en vergeetachtigheid. In het onderzoek werden 60 zwangere vrouwen vergeleken met 60 niet zwangere vrouwen en daar kwam uit naar voren dat het geheugen van de zwangere vrouwen veel minder goed was. Dus, aangetoond dus dat zwangere vrouwen daadwerkelijk een minder goed geheugen hebben!

In datzelfde onderzoek is ook gekeken naar de omega-3-vetzuren-status bij de ongeboren kinderen bij de geboorte en hoe die kinderen zich later ontwikkelde. Hieruit bleek dat de kinderen die bij de geboorte een hogere omega 3 vetzuren status hadden op latere leeftijd een beter gezichtsvermogen en betere motorische ontwikkeling hadden!

DUS! Zwangerschap leidt daadwerkelijk tot verstrooidheid, vergeetachtigheid oftewel “zwangerschapsdementie” door de daling van omega 3 vetzuren. MAAR een daling van omega 3 veroorzaakt dus niet alleen tot zwangerschapsdementie maar kan dus ook leiden tot een minder goede ontwikkeling van het ongeboren kind!

DUS….. Heel belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende omega 3 binnen te krijgen! Dus eet vooral 2 x per week vis en of andere plantaardige bronnen waar omega 3 in zit!

Ben je zelf benieuwd naar het college van prof. dr. Renate de Groot?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *