Werkt magnesium tegen kuitkrampen in de zwangerschap?

Kuitkrampen in de zwangerschap.. als je bekend bent met deze klacht, zul je ongetwijfeld zeggen dat dit ongelooflijk irritant is. Plotseling optredende, pijnlijke samentrekkingen in de kuiten die voorál ’s nachts optreden, precies als jij wilt slapen. In deze blog een kritische noot naar de adviezen bij kuitkrampen. Want werken alle tips die gegeven worden echt?

Hoe kuitkrampen bij zwangeren precies ontstaan, weten we nog steeds niet goed. Verschillende onderzoeken laten zien dat het waarschijnlijk te maken heeft met een tekort aan vocht (behoefte aan meer vochtintake), een verstoorde verhouding tussen zouten en voedingsstoffen in het lichaam door behoeften van het kindje en meer druk op de benen door groei van de baarmoeder.
Als je kuitkrampen ervaart, kun je hier flink last van hebben. Kuitkrampen komen voornamelijk ’s nachts voor, extra vervelend want in combinatie met vermoeidheid kun je je nachtrust heel goed gebruiken. Al snel ga op zoek op internet of vraag je je verloskundig zorgverlener om advies.

In eerste instantie wordt geadviseerd voldoende in beweging te blijven, de kuit te strekken op het moment dat de kramp ‘erin schiet’ en op je voeding- en vochtintake te letten. Ik kan in deze blog niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voldoende te drinken, zorg echt voor een intake van 1,5 – 2 liter vocht per dag!
Het lijkt wel algemeen bekend dat magnesium een positieve werking zou hebben op het verminderen van kuitkrampen. Generatie op generatie denkt dat een magnesiumtekort dé oorzaak is en dus krijg ik regelmatig de vraag van zwangeren of zij magnesium mogen gebruiken en hoeveel dan. Bij het gebruik van geneesmiddelen of voedingssupplementen vind ik het verstandig kritisch te zijn. Vandaar deze blog. Want het gebruik van magnesiumpreparaten, is dat echt wat werkt?

Wanneer het effect van een medicijn of voedingssupplement wordt onderzocht, kan dit gebaseerd zijn op twee vormen:
1. evidence-based medicine is geneeskunde op basis van bewijs. Dit betekent dat er zorgvuldig onderzoek is gedaan naar wat een middel voor effect heeft en welke bijwerkingen er eventueel optreden. Het gaat om harde uitkomsten: toen een groep mensen dát ene medicijn kreeg, konden de volgende effecten worden waargenomen.
2. Evidence-based practice is het uitvoeren van een behandeling op basis van de best beschikbare informatie. Hierin worden ervaringen van gebruikers meegenomen. Wat laat gebruik van het medicijn of supplement in de praktijk zien en zijn gebruikers hier dus tevreden over?

Het gebruik van magnesium ter vermindering van kuitkrampen is een voorbeeld van een evidence based practice advies. De effectiviteit van magnesium is onderzocht, maar het effect is nog niet aangetoond. Verschillende onderzoeken waarbij een groep zwangere vrouwen magnesium kreeg toegediend en een andere groep een ‘neppil’ (placebo) liet geen verschil zien. De zwangeren wisten niet wat zij gebruikte. Na gebruik was er geen verschil in kuitkrampen tussen de groepen, magnesium leek dus geen gunstiger effect te hebben dan de groep met een placebo.

In de praktijk ligt dit echter anders. Veel vrouwen die magnesiumpreparaten gebruiken, voelen de klacht wel beter worden. En daarentegen zijn er géén nadelige effecten gevonden van het gebruik van magnesiumpreparaten in de zwangerschap. Baadt het niet, schaadt het niet zou je dan zeggen?
Let er wel op dat je de dagelijkse aanbevolen dosering niet overschrijdt, deze ligt op 250 mg magnesium via tablet per dag, de rest haal je uit voeding waar geen maximale aanvaardbare bovengrens voor is vastgesteld.

Met deze blog willen we vooral vragen kritisch te blijven op het gebruik van medicatie én voedingssupplementen, en zeker tijdens de zwangerschap. Veel medicatie en upplementen zijn uitgebreid onderzocht en middels evidence based medicine kunnen we de effecten én bijwerkingen beschrijven. Echter wordt bij gebruik ook evidence based practice meegenomen waarbij, door ervaringen, zeker gunstige effecten omschreven zijn maar we altijd af moeten wegen of deze effecten opwegen tegen eventuele bijwerkingen die we nog niet voldoende hebben bewezen.
Blijf dus kritisch en overleg altijd met je verloskundig zorgverlener.

Liefs, de Vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *