Hoe verloopt een miskraam?

Hoe verloopt een miskraam?

Allereerst weer een eerste voetnoot. Elke miskraam is anders. Ik wil je vertellen hoe een ‘klassieke’ miskraam verloopt zodat je als je dat graag wil weten beter kunt voorbereiden op wat er misschien komen gaat. Alleen.. vaak verloopt het op deze manier maar soms verloopt een miskraam ook anders. Ik denk dat dat goed is om dat in gedachten te houden, als je dit leest.

In onze eerdere blog heb ik verteld hoe vaak miskramen voorkomen,  ook heb ik al kort verteld over het verschil tussen een spontane miskraam en een missed abortion. Je kunt dat hier nogmaals lezen. Dit is wel een belangrijk verschil bij het verloop, omdat het bij een missed abortion anders is en er soms behandeling nodig is. Wat ik ga vertellen gaat dus vooral over wanneer er een spontane miskraam optreedt. In een latere video deze maand komen we nog terug over het verloop wanneer de miskraam niet verloopt hoe het fysiologisch ‘hoort’ en de behandelingen die hier bij horen

 

De aanloop

Een miskraam zie je vaak aankomen en treedt maar heel zelden heel plotseling op. Je ziet het vaak aankomen omdat je in een vroeg stadium in je zwangerschap al wat bloedverlies krijgt. In het begin is het vaak maar een kleine hoeveelheid. Soms zie je een beetje ervan in je onderbroek en soms zelfs alleen met afvegen. Het lastige hieraan is dat bloedverlies niet altijd hoeft te betekenen dat de zwangerschap niet goed verloopt. Bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan namelijk ook onschuldig zijn. Sterker nog, in 50% van de goede zwangerschappen treedt bloedverlies in het begin van de zwangerschap op. Maar we snappen heel goed dat indien je bloedverlies ziet, er toch een associatie met een miskraam zal zijn. En het kan dus ook wél betekenen dat er een miskraam op gaat treden. Terug naar het verloop. Waarschijnlijk als de zwangerschap een miskraam gaat worden zal je dit lichte bloedverlies gaan houden. Het kan zowel oud als helder bloedverlies zijn. Het verschil in kleur is geen voorspellende factor hierin. Vaak zien we dat in de loop van de dagen het bloedverlies niet af gaat nemen maar juist meer gaat worden, misschien zoals je herkent van een menstruatie. In deze dagen van toenemend bloedverlies kan ook buikpijn ontstaan. Bij het eerste lichte bloedverlies is dat er vaak nog niet. Bloedverlies samen met buikpijn is vaak wel een teken dat de miskraam binnenkort plaats gaat vinden. Eigenlijk zitten we hier nog alleen in de aanloop. De daadwerkelijke miskraam, dus eigenlijk het moment dat de zwangerschap helemaal uitgestoten worden, is vaak maar een periode van een paar uur. Je lichaam werkt dus binnen een paar dagen toe naar dit moment.

 

De miskraam

Het moment dat de zwangerschap uitgestoten gaat worden is vaak dus een periode van een paar uur. Dit verschilt per miskraam maar gemiddeld duurt het ongeveer 4-6 uur. Op dat moment verandert het (toegenomen) bloedverlies van een beetje over de gehele dag naar een periode van ruim bloedverlies. Denk hieraan aan een ruime menstruatie. Ook gaat deze periode bijna altijd gepaard met buikkrampen. Deze krampen zijn vergelijkbaar met menstruatiekrampen, je baarmoeder trekt samen op dat moment. Tijdens dit moment verlies je helderrood bloedverlies maar je kan ook stolsels en slijmerig weefsel verliezen. Stolsels is bloed dat uit de bloedvaten gekomen is, samen geklonterd. Soms kan zo een stolsel ter grootte van een kleine mandarijn zijn maar meestal is het meer te grootte van een knikker. Meestal is, dat wat je verliest, niet als een zwangerschap te herkennen maar dit is afhankelijk van het termijn waarop je de miskraam doormaakt. Dit komt vaak omdat je naast weefsel dus ook bloedstolsels verliest tijdens de miskraam. Vaak is er een soort hoogtepunt waarop je een flinke kramp kan ervaren en vervolgens een stolsel/weefsel verliest. Vrij kort daarna kan je al merken dat de buikkrampen minder gaan worden en je ziet ook vaak dat dit het laatste (grote) stolsel is. Je bloedverlies zal niet direct over zijn maar kan wel ook gelijk hierna al een stuk minder worden. Dit is vaak het moment dat de miskraam volledig is uitgestoten.

 

Na de miskraam

Na het uitstoten van de zwangerschap verdwijnen vaak de meeste buikkrampen en wordt je bloedverlies dus minder. Hierna zal je vaak nog meerdere dagen tot gemiddeld een week na het uitstoten bloedverlies hebben wat in de loop van de dagen steeds minder zal worden. Het komt zelden voor dat wanneer een miskraam spontaan begint, niet compleet uitgestoten wordt. Bij een missed abortion die op gang geholpen wordt, is dat anders. Je kan ook zelf in de gaten houden of het volledig uitgestoten is, door in de gaten te houden hoe het bloedverlies verloopt. Neemt het in de loop van de dagen af dan weet je eigenlijk dat je lichaam het volledig heeft uitgestoten. Vanaf het moment dat de miskraam uitgestoten is zal je cyclus ook weer op gang gaan komen. Het kan zijn dat je cyclus na de miskraam langer of anders verloopt dan normaal maar dit is per persoon verschillend.

 

Liefs,
De Vlogkundige 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *