Waarom een echo voor 8 weken juist onzekerheid kan geven

Waarom een echo voor 8 weken juist onzekerheid kan geven!

De meeste vrouwen hebben wij voor het eerst aan de telefoon bij een zwangerschapsduur van 4 tot 5 weken. Het moment vanaf de positieve zwangerschapstest waarbij je zoveel weet: IK BEN ZWANGER, maar tegelijkertijd ook nog helemaal niets. Is het een goede zwangerschap? Klopt er een hartje? In deze blog alles over het moment van positieve test tot de eerste echo. Wat zijn de voor- maar ook zeker de nadelen van een vroege echo?

Er is een groot verschil tussen een vitaliteits- en termijnecho. Een vitaliteitsecho definieren wij als: ‘een echo gemaakt voor de 8 weken en 4 dagen waarbij de locatie én vitaliteit (intactheid) van de zwangerschap worden beoordeeld’. Er wordt beoordeeld of er een vruchtzak (of vruchtzakken) zichtbaar is ín de baarmoeder, en er wordt gekeken naar dooierzak(ken) en embryo(‘s). Je moet je voorstellen dat een embryo tot 8+4 weken maximaal 20 mm groot is.

Een termijnecho is een echo verricht tussen de 8+4 en 12+6 weken (het embryo is tussen de 20 en 68 mm groot) waarbij er naast locatie én intactheid van de zwangerschap ook bepaald wordt hoever je exact zwanger bent. Een termijnecho is het meest optimaal te verrichten tussen de 10 en 12+6 weken. Kortom wordt met de termijnecho de uitgerekende datum bepaald. Waar vroeger de eerste dag van de laatste menstruatie werd aangehouden om de uitgerekende datum te berekenen, gebruiken we hier sinds 2010 altijd een termijnecho voor, ook al verschilt deze berekende dag maar één dag met de menstruatie.

De tijd van wachten tussen positieve test (bij 4 weken) tot een termijnecho kan voor je gevoel eeuwen duren. Dit is wat wij vaak horen binnen de praktijk en zo ongelooflijk goed snappen! Het liefst zien we je direct na aanmelden om jullie duidelijkheid te geven. Mede daarom bieden veel verloskundigen- of echopraktijken de mogelijkheid tot het maken van een vitaliteitsecho zodat je al iets eerder meer informatie hebt dan alleen een positieve zwangerschapstest. Je wilt immers weten of er uberhaupt ‘iets’ in je baarmoeder zit. Ben ik wel echt zwanger? Zit het dan wel goed? Dat zijn toch de vragen waar je de eerste weken mee rondloopt.

Toch kan een (te vroege) vitaliteitsecho juist veel onzekerheid met zich meebrengen. Tussen de 4 en 8 weken zwangerschap kan het nog goed zijn dat een kloppend hartje niet gezien wordt. Ten eerste is het heel lastig om precies te weten hoever je zwanger bent, zelfs bij een regelmatige cyclus kan je eisprong toch net op een andere dag zijn geweest dan exact 2 weken na de start van je menstruatie en het is ook nog eens zo dat zaadcellen langer kunnen overleven dus de bevruchting later heeft plaatsgevonden dan je denkt. Bij een onregelmatige cyclus is het helemaal lastig te berekenen welke zwangerschapsduur je verwacht te zijn.

In theorie is een kloppend hartje te zien vanaf 5+3 weken via een vaginale echo, alleen hangt het zien van deze prille hartactie in de praktijk heel erg samen met de kwaliteit van het echo-apparaat en de beeldvorming die we krijgen van jouw baarmoeder. 
In combinatie met niet precies weten hoever je bent, komen we dus regelmatig voor de situatie te staan dat we tussen de 4 en 8 weken een beeld zien die priller is dan verwacht met daarbij (nog) geen kloppend hartje.

En dan?

Op dat moment zijn er twee scenario’s: 
Ten eerste kan het zo zijn dat je inderdaad priller zwanger bent dan afhankelijk gedacht en dus kan hartactie nog niet gezien worden of is de beeldvorming minder optimaal dan gehoopt en zien we daarom nog geen kloppend hartje. in dat geval zou er een week later groei en ontwikkeling van het embryo te zien moeten zijn en is er goed nieuws.
Maar ten tweede kan het ook zijn dat de zwangerschap gestopt is met groeien en ontwikkelen, er is daarom een prillere zwangerschap te zien en dus geen kloppend hartje. Er is dan sprake van een miskraam. Het scenario is na zo’n vroege vitaliteitsecho 50/50 en dus geven we je, na goede uitleg, het advies om over 1 week terug te komen. Een vreselijke week met veel onzekerheid…

Hoe ontzettend goed wij ook begrijpen dat het wachten op een eerste echo heel lang duurt, hopen wij toch dat je voor- maar dus ook nadelen van een (te) vroege echo afweegt. Ons advies zou dan ook zijn te wachten met een vitaliteitsecho tot de verwachte zwangerschapsduur van 8 weken. Ben je dan iets minder ver, dan zouden we alsnog hartactie moeten zien als het embryo er wel optimaal ontwikkeld uitziet. 
Bespreek uiteraard met je verloskundige, gynaecoloog of echoscopist wat het beste bij jouw situatie past. Kom je namelijk uit een infertiliteitstraject of heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam in de voorgeschiedenis? We denken altijd graag met je mee waar jouw behoeften liggen, daar kan geen protocol tegenop.

 

Liefs, de vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *