Dit is hoe je bij een ziekenhuisbevalling de sfeer creeërt die JIJ wenst

Je kunt in het ziekenhuis bevallen omdat jou dat een fijn, veilig gevoel geeft, of omdat hier een medische reden voor is. Eigen ‘keuze’ of niet, het zal altijd anders voelen dan in je eigen slaap- of badkamer. Toch zijn er zoveel manieren om bij een ziekenhuisbevalling de sfeer te creëren die jij prettig vind. Want zoals verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewijzen: je bevalt het beste wanneer jij het meest ontspannen bent. In deze blog dus tips zodat je je ‘thuis’ gaat voelen in het ziekenhuis.

De meeste vrouwen (en partners) hebben tijdens de zwangerschap vaak al een voorlichtingsavond of rondleiding gehad op de verloskamers van het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Even een kijkje nemen in alle rust, zal er vaak voor zorgen dat je al een bepaald gevoel bij de kamers hebt. De verloskamers in de verschillende ziekenhuizen lopen erg uiteen. Het ene ziekenhuis is recent ‘geupdate’ en ingericht met hippe kleuren en high tech bedden en stoelen, het andere ziekenhuis is nog wat ‘ouder’ en geeft meer een ziekenhuissfeer met een witte, clean uitstraling. Wij begrijpen heel goed dat het ziekenhuis met vernieuwde sfeer absoluut vertrouwder aanvoelt, maar laat je daardoor niet verleiden of teleurstellen als dit niet zo is. Ook binnen de ‘ziekenhuissetting’ kun je veel zelf doen. Tip 1 in het creëren van ‘jouw’ sfeer is dus het vooral bekijken van het ziekenhuis in jouw regio. Voorbereiding is het halve werk.

Met het licht in de kamer kun je ontzettend veel. Tijdens het opvangen van de weeën zou het zeker ons advies zijn het licht wat te dimpen of zelfs uit te doen. Een prachtig hormoon wat vrijkomt tijdens een bevalling is endorfine. Endorfine ontspant, is een natuurlijke pijnstiller en maakt je wat suffer/slaperig. Maak hier dus prachtig gebruik van! De rust tussen de weeën is nog altijd langer dan de wee zelf, dus met een pauze van drie minuten zal je met gedimpt licht ook effectiever kunnen ontspannen en opladen om de volgende wee aan te kunnen.

Zorg daarnaast voor warmte, iets waar wij als verloskundigen erg naar van worden is een barende vrouw die het koud heeft! Dat is echt nooit de bedoeling. Neem warme sokken mee, een fijne badjas maar speel vooral met de verwarming in de verloskamer. Vaak is dit centraal in het ziekenhuis geregeld, maar vraag hierin om advies bij de verpleegkundige. Wellicht kan zij de verwarming op de verloskamer toch wat meer open draaien of heeft ze een warme deken voor je. Krijg het in ieder geval nooit koud!


Het doel van jouw ideale sfeer creëren is natuurlijk het zo optimaal mogelijk opvangen van je weeën. Hier spelen verschillende houdingen een grote rol is. Gebruik de kamer optimaal door te wisselen van houding en van alles uit te testen, je zal snel ontdekken wat jij fijn vind in het opvangen van je weëen. Het voordeel van een ziekenhuisbed is dat het in hoogte en houding verstelbaar is. Rugleuning omhoog, voetensteun naar beneden, het bed algeheel wat hoger zodat je partner beter bij je rug kan, gebruik het bed zoals jij dat wenst.
Ook een yogabal is vaak aanwezig op de verloskamers. Hang erop, ga erop zitten, je kan er alle kanten mee op. Ditzelfde geldt voor het gebruik van warm water: neem een douche of bad. Je hoeft niet over de waterrekening na te denken, je kan er zo lang als gewenst onder staan 😉.

Bij de sfeer, horen ook de mensen om je heen. Denk na wie je bij je bevalling wilt hebben. Een tip van ons: denk ook na hoe je het vindt als er een student op de kamer aanwezig is. Goed om te weten dat studenten nooit medisch handelingen zullen uitvoeren zonder toezicht van de verloskundige of gynaecoloog. Een student kan zeker een hele fijne aanvulling voor je zijn. Bij een medische bevalling staat de verloskundige of gynaecoloog vaak niet 1 op 1, zij hebben toezicht over meerdere barende vrouwen op verschillende verloskamers. Een student kan 1 op 1 bij je/jullie blijven en geeft dus continue begeleiding. Onderzoek heeft aangetoond dat continue begeleiding het baringsproces ten goede komt.

Tijdens het schrijven van deze blog voelt het voor ons allemaal erg cliché. Toch merken we in de praktijk dat veel vrouwen (en partners) zich nog teveel te gast voelen op de verloskamers, waardoor er weinig gespeeld wordt met de ruimte. Dit mag echt! Neem je eigen muziek mee, draai aan de lichtknoppen. De kamer is de uren dat jullie er zijn van jullie.
Alleen bij het gebruik van kaarslicht is het prettig als je even overlegt met de verloskundige of verpleegkundige bij je bevalling, het kan zijn dat het brandalarm of de watersproeiers anders af gaan..

Kortom: bij een geplande ziekenhuisbevalling, maar ook zeker bij een verplaatsing van thuis naar ziekenhuis omdat de bevalling medisch wordt, denk na over datgene wat voor jou helpend is als het gaat om de sfeer. Ook als je thuis wenst te bevallen, denk erover na hoe je je ‘thuis’ meeneemt naar het ziekenhuis als je tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt. En het allerbelangrijkste: communiceer met je verloskundige of gynaecoloog, er is meer mogelijk dan je wellicht denkt.

Hoe hebben jullie de gewenste sfeer gecreëerd in het ziekenhuis? Wij zijn benieuwd!

Liefs,

De vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *