Deze vitamines worden aanbevolen tijdens je zwangerschap!

Het is voor de meeste vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn wel bekend dat er geadviseerd wordt om foliumzuur te slikken maar hoe zit het nu eigenlijk met alle andere vitamines? Welke mag je wel, welke niet en wat is het effect ervan? In deze blog vertellen we je er alles over! We richten ons dit keer op de zwangerschap, in een andere blog zullen we alles vertellen over vitamines tijdens de borstvoeding.

 

Foliumzuur

Laten we beginnen met de bekendste: vitamine B11, beter bekend als foliumzuur! Foliumzuur krijg je binnen via je voeding. Het zit vooral in bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola maar ook in fruit en volkorenproducten. Foliumzuur is belangrijk bij de vroege ontwikkeling van een baby. Het verkleint de kans op neurale buisdefecten zoals een hazenlip, open gehemelte en een open rug. Het sluiten van de neurale buis gebeurd al in de eerste weken van de zwangerschap. Je kan je voorstellen dat wanneer er bij de proces iets verkeerd gaat, er afwijkingen kunnen ontstaan. Uit velen onderzoeken is gebleken dat foliumzuur hier dus een positief effect op heeft.
Het duurt ongeveer 4 weken voor de extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen, daarom adviseren we om bij een kinderwens al te starten met foliumzuur.
Slik elke dag we tablet van 0,5 milligram tot en met de 10e week van je zwangerschap. Je kunt de foliumzuur gewoon zonder recept bij de drogist of apotheek kopen!

Er is dit jaar een onderzoek uitgekomen waaruit een verband bleek tussen het gebruik van foliumzuur in de gehele zwangerschap en obesitas van het kind op latere leeftijd. Het onderzoek is gehouden onder 150 vrouwen en hun kind. Dit is een kleine onderzoeksgroep en dit is ook het enige onderzoek met deze uitkomsten tot nu toe. Om deze reden heeft de gezondheidsraad het advies (nog) niet aangepast. Maak je je hier nu toch zorgen om dan adviseren we om de foliumzuur maar tot 10 weken te slikken en ook geen ander zwangerschap supplement te gebruiken.

Vitaminepreparaten
Als je in de drogist staat bij het vitamineschap staat zie je ontzettend veel doosjes staan. Van vitaminen voor jong tot oud, zwanger tot moeder of voor sporters. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of er is een speciaal supplement voor. Er wordt ons dan ook vaak gevraagd of het nodig is om een speciaal te zwangerschap supplement te slikken. Er is, zolang er geen medische reden is, geen extra gezondheidswaarde tijdens de zwangerschap bewezen. Het is natuurlijk wel belangrijk om gevarieerd volgens de voedingswijzer te eten zodat je voldoende van alle vitamines binnenkrijgt.

 

Vitamine D

Vitamine D is nodig om voldoende calcium in je lichaam op te nemen. Calcium zorgt voor de opbouw en het sterk houden van botten. Het is daarom extra belangrijk voor de zwangere vrouw en je ongeboren baby. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan als je buiten in de zon loopt. Het advies is om 15 tot 30 minuten per dag met je gezicht en handen buiten in de zon te zijn. Maar geen zorgen als je een paar dagen niet buiten in de zon bent, je lichaam maakt namelijk voor meerdere dagen aan.
In je voeding zit ook vitamine D (makreel, zalm, ei en margarine) en calcium (yoghurt, melk en kaas).
Op deze manier kan je er van uit gaan dat je de norm van 10 microgram per dag haalt.
Ondanks het feit dat er nog geen gezondheidswinst van standaard extra vitamine D supplementen is ontdekt, adviseert de Gezondheidsraad om dit voor de zekerheid wel te gebruiken. Als je een donkere huid hebt, moet je een stuk langer in de zon zijn om voldoende vitamine D aan te maken. Om deze reden wordt er voor negroïde vrouwen geadviseerd om sowieso extra vitamine D te slikken.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor volwassenen maar ook voor het ongeboren kind. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten en er zijn daarnaast ook onderzoeken waaruit blijkt dat het een positief effect op depressies kan hebben. Voor de ongeboren baby is het erg belangrijk voor de aanleg van de hersenen en het netvlies.
Omega 3-vetzuren vind je vooral in vette vis zoals zalm.
Om deze reden wordt er vanuit de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum om tijdens je zwangerschap minimaal 1 keer in de week vis te eten.
Over de positieve gezondheidseffecten van het slikken van visoliecapsules zijn de meningen enorm verdeeld. In Nederland wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd dit niet extra te slikken. Dit omdat volgens hen alleen de positieve effecten zijn bewezen bij het eten van vis en niet bij visoliecapsules.
De Finse voedingsraad Evira adviseert bijvoorbeeld wel om dagelijks 200mg extra omega 3 te slikken tijdens de zwangerschap.

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zijn de meningen over het slikken van extra vitamines tijdens de zwangerschap enorm verdeeld. Het laat zien dat we nog lang niet alles precies en perfect weten rondom vitamines en zwangerschap. Ik denk dan ook dat buiten alles onderzoeken en adviezen het beste advies is: volg je gevoel! Lees je goed in in de verschillende onderzoeken en maak op basis daarvan een keuze.

 

Liefs,
De Vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *