Is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis?

Nederland staat bekend om de thuisbevalling. Zeker vanuit het buitenland wordt ‘ons’ zorgsysteem met de optie tot een thuisbevalling gezien als heel bijzonder, in Nederland weten we eigenlijk niet beter. Over thuis bevallen zijn veel verschillende meningen, vanuit binnen- én buitenland. De thuis bevalling is uniek, het kan vrouwen een vertrouwder en veilig gevoel geven met betere ervaringen als gevolg. Aan de ene kant wordt de thuisbevalling als spannend/risicovol gezien, aan de andere kant zijn er veel meningen over de toenemende kans op interventies bij een bevalling in het ziekenhuis. Maar hoe veilig is de thuisbevalling nu precies? Dat én meer is te lezen in deze blog!

In onze eerdere blog lieten wij al weten dat het zorgsysteem in nederland uniek is met een 1e en 2e lijn. In principe start elke zwangere vrouw in de 1e lijn (bij een verloskundige) en kan er in elk stadium van zorg een overdracht naar de 2e lijn (de gynaecoloog) worden geadviseerd. Hier wordt zorg gegeven aan vrouwen met een verhoogd risico op complicaties. Het unieke hieraan is dat Nederland het enige land ter wereld is die actief thuisbevallingen aanbiedt. In andere landen wordt er wel thuis bevallen, maar in veel lagere percentages en alleen bij die specifieke zorgverleners die zich hier bekwaam bij voelen.

In Nederland beslis jij dus op welke plaats je wenst te bevallen, thuis of in het ziekenhuis. In 2016 vond 13% van de bevallingen daadwerkelijk thuis plaats.  Dit percentage is sterk aan het dalen. In 2006 was dit percentage namelijk nog 23%, wat een daling van 10% betekent. Hiernaast zijn er veel verschillen zichtbaar tussen verschillende regio’s in het land. Zo beviel bij onze praktijk in 2017 53% van de vrouwen die geen enkele complicatie hadden, thuis. Landelijk is dit percentage 44%. Dit heeft te maken met de afstand tot het ziekenhuis maar ook met bijvoorbeeld de populatie vrouwen. In de steden ligt het percentage thuisbevallingen bijvoorbeeld lager dan in dorpen. 

Waarom daalt het aantal thuisbevallingen zo? Eén van de opvallende veranderingen in de laatste 10 jaar is de stijging van bevallingen in de 2e lijn mét een medische indicatie. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de stijging van pijnstillingsbehoefte. Het aantal vrouwen dat beviel met een ruggenprik steeg van 5% in 2003 naar 22% in 2016.

Hiernaast is er de laatste jaren veel aandacht naar het relatief hoge babysterftecijfers in Nederland. Dit cijfer ligt namelijk beduidend hoger dan andere Europese landen. Gezien het feit dat wij het enige land in Europa zijn die de thuisbevalling actief aanbieden werd als snel gedacht dat dit de oorzaak moest zijn. Het is tenslotte dat stukje únieke zorg wat wij als enige land anders dan andere europese landen doen. 1 + 1 = 2 zou je zeggen?
Er kwam een hoop discussie op gang omtrent de thuisbevalling, betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek was hard nodig. In 2014 zijn resultaten van een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door A. de Jonge, rondom dit onderwerp gepubliceerd. Uit dit onderzoek bleek dat voor vrouwen zónder risicofactoren een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Het babysterftecijfers was in beiden groepen gelijk. Ook werd er geen verschil gemeten in de hoeveelheid opnames van baby’s op de intensive care.

De thuisbevalling is dus veilig, mits daarbij optimale omstandigheden. Een goed opgeleide verloskundige met optimale samenwerking met de 2e lijn voor als overdracht wel nodig is. Een ‘gezonde’ zwangere die een ongecompliceerde zwangerschap heeft gehad en waarbij er tijdens de thuisbevalling ook geen risicofactoren ontstaan. Daarnaast een gedegen voorbereiding van jezelf, is je huis/slaapkamer bijvoorbeeld veilig genoeg om thuis te bevallen? Hierover meer in onze volgende blog deze maand!

Graag sluiten we af met het belangrijkste van alles, waar voel jij je het beste bij? Samen mét jou zoeken we naar de plaats en manier van bevallen die het meest in de buurt komt van je ideaalbeeld. Is dit thuis, in je eigen omgeving? Of voel jij je veiliger/rustiger bij een bevalling in het ziekenhuis? Op die plaats met de meeste rust in je lijf én hoofd, beval je het allerbeste! En in die zoektocht, denken wij graag mee.

Liefs,

De Vlogkundige

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.13084

2 gedachten over “Is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *