Reizen tijdens je zwangerschap; Alles over Zika virus en Malaria

Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden als je een vakantiebestemming kiest. Om deze reden blijven een hoop vrouwen gewoon in Nederland maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Met deze informatie weet je precies waar je op moet letten en welke landen er worden afgeraden!

 

Zika virus

Allereerst het Zika-virus;  Dat op vakantie naar Zuid-Amerika een no-go is, heb je vast al eens gelezen. Maar Zika muggen zijn op dit moment ook actief in een groot deel van Azië en Afrika. Vaa is dit wat minder bekend en daarom komt het helaas voor dat we het advies geven om niet te gaan terwijl de vakantie al geboekt is.

Zika is een virus die voornamelijk verspreid wordt via de gelekoortsmug of denguemug. In mei 2015 is er een uitbraak van dit virus gestart in Brazilië dat zich steeds verder uitbreidt naar andere landen en werelddelen. De mug komt van nature niet voor in Europa.

Als je besmet raakt krijg je maar in 20% van de gevallen klachten. Hierdoor is er een grote kans dat je de ziekte oploopt zonder dit door te hebben. De klachten bestaan uit griepachtige symptomen zoals koorts, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, oogontsteking en soms hoofdpijn, spugen, diarree en buikpijn. Er is helaas geen vaccin of medicijn die het zikavirus kunnen doden.

Er is een verband gevonden tussen het oplopen van Zika virus rondom je zwangerschap en het krijgen van een kindje met microcefalie. Kinderen met microcefalie hebben een te kleine schedel, hierdoor hebben de hersenen niet volledig kunnen ontwikkelen en kan er sprake zijn van een verstandelijke beperking. Hoe groot het risico hierop is, is nog niet precies bekend maar dit is de grootste reden dat afreizen naar landen waar zika heerst wordt afgeraden.

Omdat het best onduidelijk kan zijn hoe het nu precies zit met adviezen rondom de zwangerschap heb ik ze hieronder aangeduid:
– Stellen met een kinderwens wordt geadviseerd dit uit te stellen tot één maand na thuiskomst van een land waar zika heerst. Indien de partner naar een zika land is geweest wordt geadviseerd de kinderwens twee maanden uit te stellen.
– Tijdens de gehele zwangerschap wordt afgeraden om door zwangere vrouwen af te reizen naar landen waar zika heerst.
– Indien partner tijdens de zwangerschap op reis gaat naar een land waar zika heerst wordt aangeraden om twee maanden een condoom te gebruiken bij gemeenschap (dus ook als je al zwanger bent!)

 

Bron: https://www.cdc.gov/malaria/travelers/about_maps.html

Malaria

Ook malaria wordt overgedragen via muggen. Het lijkt door deze blog bijna wel een muggen je grootste vijand zijn als zwangeren! Deze mug is actief tussen zonsondergang en opgang. Er is geen besmetting van malaria mogelijk bij temperaturen onder de 16 graden. Deze muggen zijn dus vooral gevaarlijk en actief in tropische landen.

Tijdens de zwangerschap is er een grotere kans op een ernstiger beloop van de ziekte. Klachten en symptomen kunnen heftiger optreden en ook de duur van de ziekte kan langer zijn. Malaria kan worden overgedragen naar het kind tijdens de zwangerschap. Dit kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.

Om deze redenen wordt het afgeraden om tijdens de zwangerschap naar een lang af te reizen waar malaria voorkomt. Ook als je een kinderwens hebt en er een mogelijkheid is dat je zwanger bent wordt de reis afgeraden.

Is er nu toch een reden dat het echt noodzakelijk is om af te reizen naar een land waar malariamuggen actief zijn dan wordt het aangeraden om anti-malaria preventiemaatregelen (zoals een klamboe en DEET) maar vooral medicatie te gebruiken. Er een aantal soorten medicatie die worden afgeraden tijdens de zwangerschap en het is daarom belangrijk om hierover contact te hebben met je huisarts en/of de GGD!

 

Intentingen

Naast deze twee muggen zijn er vaak nog allerlei andere tropische ziekten waar vaccinaties voor aangeraden kunnen worden. Denk aan hepatitis A/B, buiktyfus, hondsdolheid, tetanus en zo zijn er nog veel meer soorten. Er is veel onderzoek gedaan naar vaccinaties tijdens de zwangerschap, veel van de vaccinaties worden als veilig bevonden. De vaccinaties zijn per land verschillend en we raden je dan ook aan om via de GGD je te laten adviseren!

Zoals je nu hebt gelezen is het absoluut mogelijk om als zwangere vrouw in het buitenland op vakantie te gaan maar zeker bij tropische bestemmingen zijn er heel wat dingen om rekening mee te houden. De ene zal zich niet laten afschrikken door deze dingen en gaat op zoek naar een tropische bestemming die wel veilig is (want já die zijn er) en de ander blijft liever in Nederland of Europa. Wat je ook kiest, het belangrijkst is om te doen waar jij je goed bij voelt. Ik hoop dat je met deze hele lange blog een goede onderbouwde keuze kunt maken!

 

Fijne vakantie!

Liefs,
De Vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *