Wereld Borstvoeding Week 2020 – dag 1

Vandaag delen wij in deze blog de informatie over de borstvoeding op de eerste dag na de geboorte.

Op de dag van de geboorte zal jullie baby waarschijnlijk voor het eerst aan de borst gaan. We weten dat het heel goed is om binnen een uur de baby te laten proberen aan de borst te drinken. Dit helpt om de melkproductie zo snel mogelijk van start te laten gaan en op gang te helpen. Want wist je dat er, wanneer de baby geboren wordt, nog niet direct melk in de borsten zit? 

Tijdens de zwangerschap heeft het hormoon progesteron ervoor gezorgd dat het hormoon prolactine, wat zorgt voor melkproductie, onderdrukt werd en er nog geen moedermelk aangemaakt werd. Als de placenta geboren is, dan gaat het progesteron gehalte dalen en kan het hormoon prolactine meer ruimte krijgen en kan de melkproductie op gang komen. Dit proces duurt enkele dagen.

Het aan happen en ritmisch zuigen van de baby aan de borst zorgen voor het aanzetten van de cellen in de borst tot het maken van melk. Op deze manier zal de melkproductie vlot op gang komen. Daarnaast is het ook zo dat het niveau van het hormoon oxytocine na de bevalling bij zowel moeder als kind nog erg hoog is. Dit stimuleert je melkproductie en het ondersteunt de aanmaak van kleine hoeveelheden colostrum (je vroege melk) voor je baby.

Er is dus wanneer de baby geboren wordt nog geen volledige voeding. Wat er wel is door o.a. oxytocine, is colostrum. Colostrum is de eerste moedermelk en heel rijk aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de eerste dagen. Wat er bijvoorbeeld extra in zit zijn; Witte bloedcellen die infecties tegengaan en het natuurlijke afweersysteem van je baby activeren, antistoffen ter bescherming tegen bacteriën en virussen. Een van deze antistoffen is sIgA, dat een laagje aanbrengt op de onrijpe en nog poreuze darmen van je baby, die nog kwetsbaar zijn voor infecties en ziekten. Zo is er minder kans op buikpijn. Geen overbodige luxe voor de darmen die voor het eerst in gebruik genomen worden en erg gevoelig zijn. Colostrum is een dikkere substantie dan de moedermelk later wordt en ook veel geler van kleur. Het is in kleine hoeveelheden aanwezig in de borst na de geboorte en tijdens die eerste voeding(en) drinkt de baby dit uit de borst.

Gelukkig is het maar een kleine hoeveelheid want de maag van een pasgeboren baby is nog heel klein. Deze rekt op in de eerste paar dagen maar dit heeft even tijd nodig. Een pasgeboren kan dus maar hele kleine hoeveelheden drinken en dit langzaam verhogen. Wanneer een pasgeborene baby teveel binnen krijgt kan de maag dit niet aan en zal het overgeven.

Een pasgeboren baby heeft in de eerste dagen ook maar kleine hoeveelheden nodig. Baby’s hebben namelijk een hoog gehalte bruin vet. Bruin vet wordt gemakkelijk omgezet in warmte en hierdoor kan een baby goed de temperatuur behouden zonder veel voeding binnen te krijgen. De maag van de baby kan op de eerste dag zo’n 5-7 ml aan.

Vaak zie je wanneer de baby geboren is dat deze de eerste uren erg alert is. Dit komt doordat tijdens de bevalling het adrenaline niveau hoog is en dit blijft nog even na de bevalling. Na deze alerte periode komt vaak een periode waarin baby’s juist heel veel slapen. De geboorte is ook voor de baby zeer intensief en ze moeten erg bijkomen en slapen in de eerste 24 uur veel. Het is goed om de baby, ondanks dat deze slaapt, proberen aan de borst te leggen. Je kan ook de baby in de buurt van de tepel leggen en misschien gaan ze er voorzichtig wat aan likken en ruiken wat zowel de baby als de melkproductie stimuleert. Lukt het niet om te drinken dan komt dit op de eerste dag dus vaak doordat ze echt moeten bijkomen. Na gemiddeld 24 uur zijn ze bijgekomen en dan beginnen ze goed met drinken. Sterker nog, dan worden ze ineens weer zeer alert en gaan ze zeer regelmatig (kort) aan de borst drinken. Dit is goed, want hierdoor wordt het aanzetten van de melkproductie heel goed gestimuleerd (door het regelmatig aan de borst zuigen) en komt de voeding sneller op gang.

Morgen verschijnt er een nieuwe blog met informatie over de borstvoeding op de tweede dag na de geboorte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *