Een bevalplan – heeft dit nut?

Heb jij al een bevalplan geschreven? En zo ja, wat staat erin? Als je je gaat voorbereiden op de bevalling is het woord ‘bevalplan’ één van de eerste woorden die je tegenkomt. Anno 2019 geen nieuw begrip meer. Maar waarom wordt er toch in iedere zwangerschapscursus of tijdens de controle bij de verloskundige over gesproken? Want we weten toch allemaal dat een bevalling niet te plannen is? In deze blog meer informatie over het nut van het bevalplan en achtergrondinformatie van wat je er in zou kunnen zetten. Een voorbereiding op de masterclass die de vlogkundige zal geven tijdens de 9 maanden beurs van 20 tot en met 24 februari…

Vanaf deze alinea wil ik het woord bevalplan direct van tafel vegen. Ik heb een hekel aan dit woord. Het insinueert namelijk dat een bevalling te plannen is en als dingen in ons leven niet volgens plan verlopen, zien we dit vaak als negatief. Graag introduceer ik bij deze het woord: bevalwensen.

Het opstellen van bevalwensen is een document waarin jij laat zien wie jij bent. Het geeft inzicht in jouw behoeften, wensen en idealen rondom jouw bevalling. Het maakt dat je hebt nagedacht over de scenario’s die op je pad zouden kunnen komen, welke keuzes je hierin zou willen maken en wat ervoor zou zorgen dat jij zo optimaal mogelijk op jouw bevalling terugkijkt. Ontzettend belangrijk, want je hele leven lang zal je de grote lijnen van dit life-event onthouden.

Aan de andere kant geeft het jouw verloskundig zorgverlener handvaten om jou zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden. De verloskundige of gynaecoloog die de eer heeft om jou te mogen begeleiden wil graag aansluiten op jouw behoeften. Echter hebben wij als verloskundigen zoveel mensen met zoveel wensen onder zorg dat het soms lastig is om ieders idealen aan te voelen én er ook nog eens aan te voldoen. Wanneer je in jouw bevalwensen een stukje van jezelf hebt laten zien, zal de begeleiding ook meer optimaal aansluiten.

In een document met bevalwensen kun je nadenken over de plaats van jouw bevalling, wie erbij aanwezig zullen zijn, maar vooral hoe jij de verschillende fases van de bevalling wilt doorlopen. Hoe ga je normaal gesproken om met pijn? En hoe kan het je nu helpen om de ‘pijn’ van de weeën te aanvaarden en er mee om te gaan? Hoe wil jij dus je ontsluitings-, uitdrijvings- en nageboortetijdperk doorlopen? En als je kindje dan eenmaal geboren is, hoe wil je dat er met hem of haar wordt omgegaan?
Wanneer je deze vragen voor jezelf doorloopt, zul je erachter komen dat je wellicht nog kennis mist om vragen te kunnen beantwoorden. Weet je bijvoorbeeld wel hoe een ontsluitingsfase realistisch gezien verloopt bij het krijgen van een eerste kindje bijvoorbeeld? Om hier antwoord op te kunnen geven ga je op zoek naar informatie. Ik zou je willen aanraden betrouwbare website of boeken te raadplegen, je vragen te stellen aan je verloskundige of gynaecoloog of een betrouwbare zwangerschapscursus te volgen.
Door je kennis op peil te brengen over alles rondom de bevalling zal dit grote life-event je ook minder overvallen. Voorbereiding is in deze óók het halve werk.

Heel graag nodigen wij je uit om over dit onderwerp verder te spreken. Zo geven wij deze week een masterclass op de 9 maanden beurs! Van woensdag 20 tot en met zondag 24 februari zijn wij om 13.00 uur (en 21 en 22 februari ook om 18.30 uur) te vinden in hal 8, stand 426B.


Houd daarnaast onze social media kanalen in de gaten, want deze week introduceren wij ons eigen ‘bevalwensen format’ om jou handvaten te geven.

Liefs,
De vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *