Dit is hoe vaak miskramen voorkomen.

Allereerst voordat ik begin. Dit is onze eerste blog over een miskraam. Geen makkelijk of leuk onderwerp dit keer maar wel zo ontzettend belangrijk. Miskramen zijn natuurlijk en we komen het daardoor in de praktijk regelmatig tegen. De keerzijde van ons mooie vak. Ondanks dat het misschien een natuurlijk proces is, kan het één van de verdrietigste momenten zijn in iemands leven. Wanneer het zo gewenst is en het zo uit je handen glipt. En alsof het dan nog niet moeilijk genoeg is, is het verdriet wat velen van jullie vaak alleen met partner en familie verwerken omdat het optreedt in een periode dat de zwangerschap nog niet bekend is. Voor sommige is dit juist fijn, maar het kan ook heel lastig zijn om verdriet te voelen zonder dat iedereen op werk ervan weet. En ook om die reden hebben we het over miskramen. Niet alleen om te leren hoe vaak het voorkomt maar ook hoe we ons verdriet kunnen verwerken en hoe dit voor andere vrouwen en partners voelt.

En dan, naar misschien wel de meest gestelde vraag in het begin van de zwangerschap. Veelal wordt de zwangerschap, zodra je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, je kostbaarste bezit. De gedachten dat het misschien ook niet goed kan verlopen alleen al, is vreselijk. En je hebt er helemaal geen controle over, wat heel moeilijk is. Wij krijgen in de praktijk regelmatig bij het eerste contact deze vraag. Hoe vaak komt een miskraam eigenlijk voor? In deze blog zullen wij jullie betrouwbare cijfers geven over hoe vaak het voorkomt.

 

Spontane miskraam en missed abortion

Misschien hoor je wel eens verschillende verhalen over miskramen. Bij de ene vrouw kan het namelijk vanzelf op gang komen en heb je daardoor door dat de zwangerschap niet goed verloopt. Terwijl iemand anders er pas bij een echo achter komt. Dit is vaak de reden waarom de zwangere en partner zo ontzettend gespannen zijn voor een eerste echo. Wij snappen dit! Een miskraam die vanzelf begint, verloopt zo goed als altijd volledig vanzelf. We noemen dit een spontane miskraam. Meestal zie je een spontane miskraam al een aankomen omdat het eerst begint met licht bloedverlies.

We gaan jullie in een volgende blog vertellen hoe zo een spontane miskraam verloopt. Wanneer je bij (een van) de eerste echo erachter komt dat er sprake is van een miskraam, kan dit toch erg onverwachts voelen. Misschien is het een enorme klap in je gezicht of misschien had je er wel rekening mee gehouden. Hoe dan ook, het is vreselijk jammer om dit bericht te krijgen! De zwangerschap is dus niet vitaal maar ook nog niet uitgestoten door het lichaam. We noemen dit een missed abortion.

 

Cijfers

Miskramen komen helaas regelmatig voor. Veel zwangere en partners vragen mij of zij iets fout hebben gedaan en of zij de miskraam hebben veroorzaakt. Zo kan je het nooit stellen! (Er zijn alleen wel bepaalde leefwijze die een verhoogd risico geven). Eigenlijk is het een natuurlijk proces. Vaak is de ontwikkeling van de vrucht niet goed gegaan en kan daardoor de vrucht niet verder ontwikkelen. In Nederland krijgen ongeveer 20.000 vrouwen per jaar een miskraam. Er worden ongeveer 200.000 baby’s geboren. Dat betekent dus 1 op 10 zwangerschappen in een miskraam eindigt. Het is dus eigenlijk heel vaak toeval dat er een miskraam ontstaat. Soms kan dit een hoopvolle gedachten zijn.

Maar misschien kun je dat op het moment van de miskraam (nog) niet echt  bevatten. Wat in het vertellen over de cijfers belangrijk is, is dat de kans op een miskraam een relatie heeft met de leeftijd van de zwangere. Rond de leeftijd van 35 gaat het risico op een miskraam stijgen. Als je 35 of jonger bent is de kans ongeveer 1 op de 10. Tussen de 35 en 40 bent is je risico ongeveer 1 op de 5-6. En tussen de 40 en 45 bent is dat 1 op 3 en boven de 45 is het 1 op de 2. Ik zet het even op een rijtje:

<35 jaar:             1 op 10

35-40:                 1 op de 5-6

40-45:                 1 op de 3

>45:                     1 op de 2

 

Cijfers die wanneer je zo leest, kan dit heftig zijn! Het klinkt nu allemaal erg negatief en aan een miskraam is eigenlijk nooit een positieve wending te geven. Maar vergeet niet de kansen ook om te draaien en aan de kansen op een goede zwangerschap te denken. Want als je dat op een rijtje zet:

<35 jaar:          9 op de 10

35-40:              5 op de 6

40-45:              2 op de 3

>45 jaar:          1 op de 2

 

Oorzaken en risicofactoren

Behalve hoe vaak het voorkomt is de vraag waarom komt het voor ook heel belangrijk. Hoe kan dit gebeuren is vaak de vraag na hoe vaak komt het voor. Ik vind dit altijd een lastige vraag om te beantwoorden. Niet omdat ik het antwoord niet heb, maar omdat het zo moeilijk is om mee om te gaan. Er is iets niet goed gegaan in de ontwikkeling en meestal is dit dus toeval. Het is een natuurlijk proces maar het voelt vaak zo ontzettend onnatuurlijk als het zo gewenst is.

Toeval dus, dat is vaak de oorzaak. Maar ook leeftijd is dus een risicofactor. En er zijn ook nog een aantal leefgewoonte die oorzaken/ risicofactoren zijn. Roken en overgewicht geven een verhoogd risico op het krijgen van een miskraam.

 

 

Misschien niet de meest vrolijke/leuke blog die je van ons gelezen hebt tot nu toe. Maar ik denk wel een hele belangrijke want het is een vraag die veel zwangere en partners hebben. In de volgende blog zullen we meer vertellen over hoe een spontane miskraam verloopt. We hopen met dit maandthema jullie niet alleen betrouwbare informatie te kunnen geven maar ook dat we weer wat kunnen bijdragen aan het bespreekbaar maken van miskramen. Omdat het de realiteit is en het er mag zijn.

 

Liefs,

De Vlogkundige

 

Bronvermelding:

Voorlichtingsbrochure van de Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie: bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap. Versie 1.0. 2005

Voorlichtingsbrochure van de Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie: Herhaalde miskramen. 2011.

1 gedachte over “Dit is hoe vaak miskramen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *