Dit is het verschil tussen een poliklinische en medische bevalling!

Een van de meest voorkomende vragen in de praktijk is het verschil tussen een poliklinische en een medische bevalling. Deze termen worden altijd door elkaar heen gebruikt en dus gehaald. Tijd om hier dus duidelijk over uit te leggen wat nu het verschil is!

 

In Nederland heb je de keuze om te bevallen waar je wil. Soms wordt er wel een plaats geadviseerd. Een groot verschil zit in de begeleiding van een eerstelijns verloskundige of een gynaecoloog. Ben je bij een eerstelijns verloskundige onder begeleiding, dan ben je een low risk zwangere. Je kunt dan kiezen tussen een thuisbevalling of een poliklinische bevalling. Een poliklinische bevalling kun je ook omschrijven als een verplaatste thuisbevalling. Je huurt namelijk een verloskamer in het ziekenhuis naar keuze voor je bevalling. Je eerstelijns verloskundige begeleid de bevalling. Er is een kraamverzorgende van je gekozen kraamzorg organisatie of een verpleegkundige van het ziekenhuis aanwezig voor het ondersteunen van de verloskundige.

Het kan ook dat je bij een gynaecoloog onder begeleiding bent vanwege een verhoogd risico. Dit kan er de gehele zwangerschap al zijn, maar kan ook tijdens de zwangerschap of bevalling ontstaan. Een voorbeeld voor tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld omdat de baby i.p.v. in een hoofdligging in een stuitligging ligt. Een voorbeeld tijdens de bevalling is bijvoorbeeld omdat de baby in het vruchtwater gepoept heeft en we de baby beter willen controleren. In zo’n geval is er sprake van een medische bevalling. Een medische bevalling wordt overigens zelden begeleid door een gynaecoloog. Meestal is er een klinisch verloskundige of een arts-assistent die de bevalling begeleiden. De gynaecoloog is overigens wel verantwoordelijk en op de achtergrond.

Bij een poliklinisch bevalling is er geen verhoogd risico en is het een keuze om in het ziekenhuis te bevallen, om die reden betaal je een eigen bijdrage. Als het ware is het voor de huur van de kamer. Bij een medische bevalling is er een verhoogd risico er wordt geadviseerd in het ziekenhuis te bevallen, dan worden de kosten vergoed door de verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *