Dit is wat je thuis klaar moet hebben staan voor de bevalling

Zoals in de vlog van vorige week te zien, valt niet te voorspellen hoe de bevalling zal verlopen. In nederland hebben wij het unieke zorgsysteem dat vrouwen met een ongecompliceerde voorgeschiedenis en zwangerschap de keuze mogen maken waar wij wensen te bevallen. Desondanks laat ook de vlog van Eline zien dat de natuur ons altijd de baas is en het besproken plan toch omgegooid moet worden. In een maatschappij waarin we graag controle hebben én houden, is het knap lastig op het laatste moment te switchen op zo’n belangrijk moment. De enige houvast die we dan nog hebben, zijn de praktische zaken. Want hoe fijn als ook in zo’n onvoorziene omstandigheid, er een stukje controle en voorbereiding aanwezig is?
Deze keer een praktische blog over de benodigdheden bij een thuisbevalling. Wat zet je klaar voor als je wenst thuis te bevallen en wat is fijn om toch rekening mee te houden, ondanks dat je wens een bevalling in het ziekenhuis is?

We starten met het bed, veelal de plaats van bevallen en anders wel de plaats waar je na de bevalling bijkomt met de baby op je borst. De hoogte van het bed zien wij, als verloskundigen, maar ook de kraamzorg graag op 80 centimeter vanaf de grond. Dit schrijft de ARBO-wet voor om ervoor te zorgen dat de zorgverleners die jou begeleiden voldoende rechtop kunnen staan. Bij een bed met ombouw is dit vaak simpel te faciliteren, er kunnen (vaak gratis) klossen gehuurd worden bij een thuiszorgwinkel die te stellen zijn tussen 22,5 en 36,5 cm. Je bestelt vier bedverhogers, plaatst deze onder de vier poten en het bed is hoog genoeg.
Echter hebben veel zwangeren tegenwoordig een boxspring. Deze bedden zijn al (vrij) hoog van zichzelf. Sommige bedden gaan zelfs al richting de 80 cm. Wat voor slapen een voordeel is, is voor bevallen vaak een nadeel want deze boxsprings hebben zachte matrassen + toppers. Deze verschillende lagen op elkaar maken een heerlijk ‘zacht’ bed maar zorgen er bij bevallen voor dat je bekken een stuk in het bed zakt, dit geeft soms teveel bolling in je rug wat niet prettig is als het kindje in horizontale bevalhouding geboren wordt. Ik raad dus aan het bed op te meten met maar één matras (zonder topper etc.) op de boxspring en dan toe te werken naar een hoogte van 80 cm vanaf de grond. Er bestaan klossen van 14 cm hoog die wellicht beter onder je boxspring passen. Is deze hoogte nog steeds niet geschikt voor jouw bed? Dan vinden wij het toch prettig als jullie een zelfgemaakte oplossing zoeken voor het ophogen van het bed. Denk b.v. aan houten blokjes onder de poten op de juiste hoogte?
De hoogte van 80 cm geldt voor iedere zwangere, dus ook, als je niet wenst om thuis te bevallen. Is het niet voor tóch een (onverwachte) thuisbevalling, dan wel voor een juiste werkhouding voor de kraamverzorgster die gedurende de kraamweek bij jullie thuis is. De kamer waar je wenst te bevallen moet op de begane grond of maximaal eerste etage zijn, toegankelijk met 1 trap. Op zolder bevallen raad ik echt af. Mochten er onverhoopt complicaties optreden en vervoer met ambulance nodig zijn, is het een grote belemmering als we nog twee trappen naar beneden moeten. De eerste, en enige trap, die we wel af zouden moeten mag geen wenteltrap zijn. Twijfel je over de trap in je huis? Maak even een foto van je trap en laat dit zien aan je verloskundige. Bij twijfel doen wij in de praktijk altijd een huisbezoek tijdens de zwangerschap.


Wil je een bevalbad klaarzetten om (eventueel) in te bevallen of beval je op de baarkruk? Deze zetten we ook in dezelfde kamer als het bed op 80 cm hoogte, dan hoef je na een bevalling in bad of verticale houding niet zo ver te lopen als je wilt uitrusten of het medisch noodzakelijk is om te gaan liggen. Het is handig als er twee emmers en twee vuilniszakken aanwezig zijn, zet deze dus gerust al klaar in de babykamer. Dit gebruiken we als afvalbak en wasbak.

Daarnaast komen de overige benodigdheden uit het kraampakket. Veel zwangeren krijgen deze van de zorgverzekeraar, maar lang niet altijd wordt deze vergoedt vanuit een basisverzekering. Het aanschaffen van een kraampakket kost rond de 30 euro. Vraag even na bij je verloskundige wat zij wil dat je koopt, soms is het niet nodig de gehele inhoud van een kraampakket te kopen. Het kan ook heel goed dat vriendinnen of familie nog een groot deel van het kraampakket niet gebruikt hebben, dit kun jij wellicht nog goed gebruiken.

Naast bovenstaande voorbereidingen kun je er zelf voor kiezen een krukje onder de douche of een rugsteun voor in bed te huren. Dit geheel naar eigen wens. Een ondersteek, ook wel po genoemd, gebruik ik eigenlijk nooit. Ik kan mij voorstellen dat collega-verloskundigen in het land het wel prettig vinden een po te hebben, overleg dit dus even met je eigen verloskundige.

Uiteraard hebben wij ook kleertjes voor de baby, hydrofiele doeken en kruiken nodig, dit is meestal in iedere babykamer wel te vinden. Vind je het vervelend als wij zoekende zijn in de babykamer? Zet dit gerust klaar op de commode.

Overige benodigdheden hebben wij, als verloskundigen, zelf mee bij het begeleiden van een thuisbevalling. Benieuwd met welke spullen wij bij jullie binnenkomen? Binnenkort hierover een vlog!

Liefs,

de vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *