Dit is waarom je zoveel klachten in de zomer hebt én wat je er aan kunt doen!

De afgelopen jaren heb ik het gevoel dat de zomers in Nederland een stuk warmer kunnen zijn. Ons aircosysteem op de praktijk is geen overbodige luxe en zorgt er opvallend vaak voor dat zwangeren het niet erg vinden om iets langer in de wachtkamer te moeten wachten voor de afspraak. Als echte hollanders vinden we het snel té warm. Toch zie ik ook vele voordelen aan tropische temperaturen, want in deze perioden hebben maar weinig babýs kruiken nodig om zichzelf op temperatuur te houden. Zie je een vakantie buiten nederland niet zitten als zwangere of komt je uitgerekende datum wel erg dichtbij waardoor je niet op vakantie gaat? Deze blog geeft informatie en tips over zwanger zijn tijdens een nederlandse zomer.

Wanneer je zwanger bent, neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Je bloed bestaat echter uit verschillende bestanddelen die niet allemaal met dezelfde hoeveelheid toenemen. Er ontstaat meer plasma, terwijl de cellen in het bloed redelijk gelijk blijven. Vergelijk dit met een glas limonade waar je extra water bij giet, de samenstelling wordt verdunt. Dit extra vocht verspreidt zich gemakkelijk buiten de bloedbaan, er ontstaat oedeem, ofwel: je houdt vocht vast. Samen met de druk van de zwangere baarmoeder op de vaten in het bekken en de vena cava inferior (de onderste holle lichaamsader) zie je vooral vocht ontstaan in benen en enkels, voor velen vast heel herkenbaar. Een vervelende klacht die vooral bij warme dagen bijna onontkomelijk is. Blijf op je vochthuishouding letten, zorg dat je voldoende drinkt. Zet een grote kan water in de koelkast koud, wellicht vind je het lekker om hier een stukje citroen of munt in te doen voor de smaak?
Het oedeem in de benen zal gemakkelijker terugvloeien richting het hart wanneer de benen wat omhoog gelegd worden. Het is aan te raden het voeteneind van je bed iets op te hogen en bij stilzitten gedurende de dag je benen op een stoel/krukje te leggen.
Steunkousen geven een aflopend drukverloop van beneden naar boven, het vocht in je benen wordt hierdoor omhoog geduwd. Steunkousen zijn aan te raden als je gedurende de dag veel moet staan/lopen, bijvoorbeeld op je werk. Laat de steunkousen ondersteuning geven op de momenten dat je echt moét lopen, het zal het oedeem nooit doen verdwijnen. De combinatie van warmte en zwanger vraagt om meer rust, luister goed naar je lichaam.

Lastig is dat het (plotseling) vasthouden van vocht ook een symptoom van een hoge bloeddruk en daarbij behorende complicaties, kan zijn. Het advies is dan ook om, ondanks de logische verklaring van het warme weer, toch contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog voor het extra meten van de bloeddruk.

Zorg er in huis, en vóóral de slaapkamer, voor dat het koel blijft. Het is een cliché maar houdt gordijnen dicht en ramen gesloten. De gordijnen worden vaak omhoog gedaan om het zonnetje ‘gezellig’ het huis in te laten schijnen. Heel begrijpelijk, maar ‘s nachts heb je er profijt van als het zo koel mogelijk is. Slapen is, zeker in het derde trimester, sowieso niet meer wat het geweest is. Veel zwangeren slapen lastiger in en worden een aantal malen per nacht wakker (al dan niet om te plassen!), de warmte draagt daar vaak negatief aan bij. Probeer op warme dagen je slaap overdag in te halen door te powernappen rond het middaguur. Hiermee ben je ook direct uit de zon op het heetste moment van de dag, twee vliegen in één klap.

Ben jij iemand die heel goed tegen warmte kan en juist wél een zomers kleurtje op wil doen? In de zon is uiteraard gewoon mogelijk als je zwanger bent. Insmeren met de juiste zonnebrandcrèmes is voor iedereen belangrijk, onder andere om de kans op huidkanker te verkleinen. Voor zwangeren is het extra belangrijk omdat je onder invloed van de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron, meer pigment aanmaakt. In het gezicht zorgt deze hyperpigmentatie voor het zwangerschapsmasker. Dit onderwerp zullen wij uitgebreid bespreken in onze volgende vlog! Voorkomen is altijd beter dan genezen, en zeker voor het zwangerschapsmasker is dit van toepassing: bij blootstelling aan de zon als zwangere, smeer je in met factor 50 is ons advies.

In onze volgende blog geven wij tips en adviezen voor zwangeren die juist wél naar het buitenland gaan op vakantie. Wist je bijvoorbeeld dat een groot aantal landen afgeraden wordt als je zwanger bent vanwege het zika-virus?

Liefs,
De vlogkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *